Monday, April 30, 2012

Kesukaan Di hujung minggu

Kalau lah setiap hujung minggu dpt wat gini hhehehe...Bestnyaaaa... tp tulah. bahan2 beli wat ni je beratus habis. Budget lari terus bulan ni. Tapi takper...as long kita cari rezeki yg halal...rezeki dr Allah tuh tetap melimpahi hidup kita. Biarlah orang nak banyak duit, kaya harta benda melalui cara tidak halal dengan cara menutup rezeki org lain, menipu, menindas, manipulasi dan sebagainya...asalkan kita tetap dgn cara kita, susah mana pun... asalkan ia dr jalan yg halal. Dan setiap rezeki yg Allah turunkan itu ada bahagiannya... sedekahlah ia walau sedikit...berkat itu tetap ada dalam kehidupan kita dunia dan akhirat. Dan yang penting... bahagian untuk ibu bapa haruslah kita utamakan...Jangan sampai ibu kita merasa sesak duit, susah hati...kerana setiap gurisan hati Ibu, air mata yang mengalir maka derhaka lah kita sebagai anaknya...

Okay...jom layan picture hujung minggu lepas. BBQ @ rumah mertua. Sbb nak sambut beday gurl ni< saje gatai....

ayam

sosej

buger

bebola ketam

ayam interframe lagi

sayur coleslaw sedap mcm kepci punya
nak resepi tanya kepci ahhhahah

udang


pitttwetttt  ecah interframe


limau ais

yg siap di bakor

sedang di bakor

sos mushroom and blackpepper

sedia di makan

cekci nya raffiq

sos nyum2

maleh nak susun gambor2 ni.... mood ke laut sbb pening pala



Sunday, April 29, 2012

jom cat mengecat 

Ni lah hasil setelah di cat. Kerusi2 lom cat. Tgh pk nak cat atau spray je.. Kerusi kan payah cikit. C my mood lah nnt..
Sent from my BlackBerry® smartphone

IMG03490-20120429-1241.jpg

Hari ni nak kerja kan meja makan ni. Dah 5 tahun meja ni. Kaler dia pun dah lusuh.
Hasilnya pada entry berikut! Chekidout!
Sent from my BlackBerry® smartphone

Thursday, April 26, 2012

Snap Sana Sini Situ

Klu korg tetiba rasa mcm nak bergambar kan...takder photographer, jgn riso...meh ros perkenalkan FINEDGE...  gambar2 mmg superb hehheh... bukan nak puji kosong. Kekdg pict2 dia ambik tuk program opis dia kuar kat paper. Tak caya? tak caya udah lerrr... tgk bawah ni
lokasi: pantai remis, selangor

Ok...ok tuh intro je dulu kan.... Apa pun...korg nak...nak ambik pict tergedik-gedik ke, pict studio ke, passport ke...karong leh call dia. atau email kat finedgephotography@gmail.com tuk quotation atau sebarang pertanyaan ttg khidmat photography dan design.

Design???design apa lak tu... Contohnya nak design logo ke...banner...kad jemputan kawen...tp klu design rumah tuh tak lah kan huhhu
haaaa... mcm ni...

Cakap banyak pun tak gunakan...korg tgklah hasil seni dia.... Yang penting hasil terbaik memuaskan hati dan bertetapan masa yang dijanjikan....

Sabah

Jangan biarkan org tua anda menanti di pintu rumah

Pengapit pun nak interframe kan...

Antara penyanyi yg top dulu


I'm sexy and I know it

KLCC


Krew FINEDGE...hadehhh manja lak dorg berdua ni kan....






Super Duper Sengal

Hhaahahahaha.... bak kata abah ros kan... dlm hidup ni kita akan berdepan dgn orang 3 suku. So bersabar jelah... Okay abah... ku akui kata-katamu itu. 

Org 3 suku ni bukanlah org sakit mental yg ros maksudkan... tp dia ada otak yg sihat, akal yg waras tp dia cuma guna suku je dr otak dia tuh hhehehe....

Abaikan org mcm ni, buat penat je pk kan. Biarlah Si luncai terjun dgn labu-labunya kih kih kihhhh....
pinjam google images


Super Duper Sombong

Orang mcm ni pun ada.... dahlah sombong, berlagak...pastu bodoh sombong... Wahhhh pakej menarik tertarik kedebabommmm....

Orang camni klu kita layan, kita yg tambah sakit hati. Jadi ko nak menyombong sgt kan...meh kita lak sombong dulu ngan dia muahahaha... buat per kita nak terhegeh2 klu org tuh berlagak kan...so ko pun kategori kat atas....terjunlah ngan labu ko tuh. Biasanya org mcm ni tak kan selamanya di atas...akan jatuh terjelepuk jugak....

google images

Super Duper Hampagas

Orang ni kategori jenis Harapkan Pagar...Pagar Makan Padi.... kita harapkan dia, tp dia pekena kita balik. Org camni mmg kena outttttttttttt dr hidup kita. Org ni depan kita dia lain, belakang kita dia tikam baik punya...Hati-hati dgn org mcm ni okay... Kekdg org mcm ni jenis tak tenang dgn apa yg kita dpt...dengki pun ye... Kekdg kita dpt satu benda....dia pun nak jugakkkkkkkk...tp dia buat cara kotor...ishkk ishkk ishkkk...Org camni Allah je yg boleh membalas perbuatan nya...

google images

byk lg yg aku nampak dlm sepanjang 30 tahun aku hidup di bumi Allah ni. Pelbagai ragam pelbagai kerenah.... Apa pun kita haruslah muhasabah diri agar tak menyakiti orang lain... Ingat satu perkara... kekdg kita pk kita ni bagus sgt...rupanya kita sebenarnya telah membawa persepsi buruk diri kita pd mata org lain... Lagi satu...jgn nak berlagak sgt...mana tahu satu hari kita akan mintak tolong kat org tuh ... tak pun...just ingat balik apa yang org tuh dah tolong kita kan kannn kannnnn.... <kategori tak kenang jasa huhuhu....(lelagi kita tolong ni benda yg libatkan maruah dia kan...baik punya kita tlg dia tp hahhahah malas nak ckp...sabor jelah kannnnnnnn)




Wednesday, April 25, 2012

HAHA

Tak sanggup ku lalui

Bulan 5 pasti akan menggamit pilu di hati kami.... walaupun ada org kata Haram sambut mother's day ni... Tp pada kami... ia bergantung pada niat kami. Bukan bermakna kami nak tetapkan satu tarik utk menunjukkan rasa cinta dan syg kami pada emak kami. Tp sebagai satu hari dimana kami 11 beradik ini cuba utk berkumpul bersama2 dgn mak, makan2...berborak dan bergembira hingga larut malam.

Seronok mengingati detik itu.... masih teringat kami buat acara tukar2 hadiah... dan ada antara yg sengaja bungkus hadiah yang mengarut2. seperti pad, baju tido yg seksi, softlan, sabun cuci tgn dan mcm2 yg tak masuk dek akal.

Tapi macam mana dgn tahun ni? mungkin tidak akan ada lagi detik2 seperti itu. Mungkin kami akan ke pusara emak dan hadiah kan emak surah yassin dan doa. Semoga dia tenteram di sana...

Masa mak ada mungkin kita tak terlalu sempurna waktu untuk dia...tp bila dia telah pergi mungkin kita akan terfikir akan sentiasa mahu di sisinya selagi dia bernyawa....

Untungnya emak ramai anak kan.... tak putus doa dari setiap anak-anaknya.... Bayangkan setiap selepas solat kami hadiahkan mak alfatihah...doa..dan adakalanya waktu yg panjang di isi dgn yassin untuk emak... Jika 11 anaknya buat begini Alhamdullilah....sejuk dan lapang mak di sana. Semoga Allah memberkati doa2 kami untuk emak...

Monday, April 23, 2012

Selamat Hari Lahir UntukKu

Alhamdullilah syukur kepadamu Ya Allah kerana disaat ini ros masih mampu berdiri, bernafas, bergerak dibumi Allah ini. Syukur kerana diberikan peluang manjadi seorang anak kepada mak dan abah yang tersayang, seorang adik kepada kakak2 dan abang2 yg memahami, seorang isteri kepada suami yg sentiasa dicintai dan menyayangi...menjadi mama kepada dua anak yg dikasihi...dan menjadi maksu/makcik kepada anak2 buah yg bijak2 dan nenek kepada cucu2 yg comel....

Terima kasih tidak terhingga buat emak yg mengandungkan ros 10 bulan, melahirkan dan membesarkan dengan seribu kepayahan....serta mendidik ros menjadi anak yang berguna....jasamu akan ku kenang hingga ke akhir hayat ini. Tanpamu diri ini tidak mungkin berdiri di sini....

Payahnya mengingati detik2 lepas apabila tarikh ini menjelang. Pastinya datang ke rumah emak dengan muka tersenyummm...dan mak akan tanya "nape ni"... dan ros akan menjawab "hari ni beday sal lah mak..." mak akan tersengih dan ckp "happy birthdayyy.." Dan tahun ini serta tahun2 berikutnya...mak dah tiada untuk ucapan itu. Rindu saat itu....

Hadiah 'terakhir' dari mak....
Harta peninggalan mak...
Gelang tangan ini dpt pada ros setelah mak pergi...Masih tersimpan...dan hari ini ros akan pakai gelang ini sebagai tanda hadiah dari mak yang terakhir...







Gelang ini dulunya adalah hadiah dr ros dan dua org kakak. Kami berkongsi duit untuk hadiahkan pada mak... Teringat wajah mak...Inilah wajah mak yang terkejut gembira mendapat hadiah dr kami ini. Selepas ini tiada lagi hadiah buat mak....Lagi menyedihkan mak pergi saat 2 hari sebelum menyambut Hari Lahir emak... terkilan sbb tidak dpt memberikan mak hadiah lagi... Teringat kakak ckp pada mak semasa di hospital "Mak cepat sihat leh kuar spital, tak kan nak sambut kat spital beday mak" dan mak cuma jawab "mak tak mahu sambut beday" sepertinya mak dah tahu dia akan pergi meninggalkan kami... hadiah dari kami buat mak...doa yg tidak akan putus buat mak di sana. Semoga roh mak dicucuri rahmat dr Illahi...Semoga mak ditempatkan dikalangan orang2 yg dikasihi Allah...dan ditempatkanmu di dalam Syurga Nya....Amin...

Terima Kasih mak kerana melahirkan insan ini....

Monday, April 16, 2012

Terbayangkan wajah ini... Klulah dia masih ada, mesti ros dah balik rumah mak dgn baju chef tuh... mesti mak akan tersengih sampai ke tinge bila tgk. Mak mmg akan sokong klu anak-anak dia nak bukak bakery ke, buat catering atau yg berkaitan dgn masak memasak ni. Sbb mak tau... jiwa memasak mak ada pada kami anak2 dia.

Masa belajar buat kek... bukak2 resepi yg chef liza bagi....mata terus tertumpu pada satu resepi... "orange butter cake" hati terasa luluh sgt. Terdetik di fikiran "andai dpt buat kek ni tuk mak...sedap begini...tentu mak suke. Fav kek mak...."

Balik dr kursus hati memberontak hendak jumpa mak...tp apakan daya...mak dah takder...

Gambar dah siap...klu lah mak dpt lihat satu persatu gambar masa kursus...mesti mak akan tersenyum.... mesti mak khusyuk dgr anaknya ini bercerita tentang perjalanan kursus tersebut. Tentu mak seronok mendengar....Mak pendengar setia....

Mak dah takder nak dgr cerita dr ros...mak dah takder nak tgk gambar2 ros....

dah tak dapat lihat senyuman mak terukir indah di wajah mak.... hanya gambar yang mampu mengubat rindu di hati.....

Friday, April 13, 2012

Chef Rose! part 3
Kan dah cakap....mcm chef hahahahaha
ngan chef liza dan YB Rosnah


 Tu dia YB Rosnah melihat2 hasil 3 hari di akademi ni
 dua org kanan tuh kan jeles kat kitaorg tak hahahhaa
 Interframe ngan cake chef irene
 Masa ni tak dpt baju lagi ... al maklumlah org saiz M ni ramai sgt sampai habis stok, so terpaksa tunggu.
chef irene dan chef liza
 bergambor dulu ye.... yg hujung kanan tuh cover2 ckp kat tepon sbb dlm kelas chef liza tak leh guna hp melainkan emergency
muka ngantuk siapkan work file. sekali nak print takder kedai printing. hampeh sungguh. ngantuk tau, tp pelik tak tertido lak dlm kelas. maybe sbb jiwa kena dgn culinary ni kan...tu yg seronok je. menguap tuh tak yah cite lah tp mata tak rasa ngantuk pun. tp otak rasa cam melayang gak lah. bekpes pun tak makan mee. jamah karipap je. minum kopi 3 cawan, layan kelas. belakang tuh nampak tak ada lelaki...dia satu2nya peserta lelaki hahhahaha best student lak tuh. tak aci sungguh... ini tidak adil...tidak adilll....nyanyi sikit huhuhuhu

pssssstttt ada sapa2 nak sponsor kelas camni tak? pastu bg kita modal bukak bisnes bakery! fuhhh!!! cita2 kami adik bradik dulu yg tak kesampaian. Mak senyum je dgr dulu cita2 kami ni. Taulah dia tumpahnya darah memasak ni kat anak2 dia...Mekasih mak...semoga mak tenang di sana. Al Fatihah...
Chef Rose! part 2-Culinary Azza

mood prasan chef lg ni hhahaha... mana tak nya kan..dtg2 je kami diberi baju chef dan siap bertopi chef lagik. kelazzzzz sungguh. Semangat nak blajar. Eh cop2... kami dpt apron gak. Ni dah mcm master chef lak rasanya huhuhuhu....Jom layan picture lagi...

 Roll Batik Jawa
cantek tak design dia? guna lidi je tuh hehhehe
Tadaaaaaaaaaaa siap di roll

Zebra Cake...
Baru tau camner nak wat corak dia.... baru tau camne corak dia leh sampai bawah kan.....nak tau? gi study ngan chef irene hehheeh









Ni group ros display hehhhee... Kitaorg berempat tp last day sorg tak dtg sbb demam. So kami bertigalah display roti2 ni. Hmm....excited tgk chef ni ajar wat roti. baru tau tak lah susah nak pintal roti jd bentuk2 tuh
 Yang sebenarnyakan tu bukan nama roti ye. Tu nama grup kami. Indulgence Group. Tp si ain ni gi tulis cake lak. dah jenuh tetamu ingat tuh cake hhahaha.... dia blur tuh tak cukup tido...tp takpe tak cukup tido dia tuh berhasil menang work file terbaikkkk!!! tahniah lah ye.<dgn suara jeles
tu dia aihhhhhh..pemenang work file terbaik! mana tak nya kan siap lukis satu persatu cara dia, siap kaler cantek2 hehehhehe dpt hadiah tuperware.
cream puff....inti kastard
Zebra cake interframe lagi












Nig Nog Cookies

Sangat sodap ye....penuh dgn kacang
Rangup Gebu Lazat dan Cair Dimulut








ni nak wat Roti Kentang
ni chef irene ckp tgn dia tak lawo, pendek je hehhehe

Sausage ni cantek kan. cara dia rupanya tak lah sesusah mana pun. betul lah org ckp..kena berguru baru tau
Ni antara corak2 roti yang di pintal
Kek ni bukanlah kami yg design. Ni Chef Irene design...kami interframe ambik gambor je
Missippi choc mud cake.

Dituang dgn gananche choc. sodap tau
Recommended Post Slide Out For Blogger
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...