Saturday, December 15, 2012

Morning sume...mesti sume tgh sedap2 bekpes kan... hujung2 minggu ni org dok umah tapi ros still kerja. bila lah nak merasa dok opis yg tak keja sabtu ahad...pastu bg gaji tinggi2 hhahahah...Insyallah....harap2 ada rezeki.

Tengah bancuh air teh pg td tetiba terngiang2 kat tinge "Sal nak air apa?" hmmm rindunya kat suara itu. Itulah arwah mak klu datang rumah dia pagi2... mesti dia bancuhkan air dr dlm bilik dia! jgn tak percaya bilik arwah mak siap ada sume kelengkapan dan air panas... mini fridge pun ada. Tp itulah...ros jenis tak brape suke minum air panas dulu. So klu mak tanya mmg jawab "takmolah makkk... sal nak air sejuk je" Kekdg mak wat gak air milo...pastu hulur biskut suruh cicah... nyum2...sonok bekpes ngan mak sambil gosip2....Opss milo tuk ros je...mak minum nescafe. Fav dia... tp start sakit tu, doc suruh elakkan minuman manis...sian mak.

Saat itu tidak akan berulang lagi... yg tinggal hanya kenangan... Al Fatihah wat arwah mak....
 
"Listening is just as important as talking ;) "
         rosalina-alyna.blogspot.com

Thursday, October 4, 2012

Cite 5 minit

Jakun jap dpt buah bentuk love. Terpusing2 ambik gambar tergedek2 lari tunjuk gambar tu kat asben. Bila nak sambung blk ambik gambar tgk2 dah habis sume ecah makan. Bila tanya nape ecah mkn tuuu!! Dgn selamba dia jwb "ecah kan syg mama!" haihh sabor2
Sent from my BlackBerry® smartphone

Thursday, September 27, 2012

Citer 5 minit

Selalunya tiap tahun akan dpt 1 moon cake yg cantek mcm ni. Dan mmg akan bg pd arwah mak.
Tp tahun ni?...
Sent from my BlackBerry® smartphone

Saturday, September 22, 2012

Cite 5 minit

Bwk blk menan2 dr rumah arwah mak... Tetiba ecah kuar kan lego2 ni dah mula pasang.
Terus terusik hati bila teringat arwah selalu temankan ecah ngan alis main lego ni.
Dia akan tersengih2 bila dah siap ecah pasang tinggi2.
Sekrg dia dah xde utk temankan ecah
Sent from my BlackBerry® smartphone

Tuesday, September 18, 2012

BBQ @ umah ibu mertuaku

mcm2 ada....ketam, burger, sutung, udang, ayam....

kita perap dgn cili sos thai+sos tiram+kicap manis+garam+aji(ntah sejak dua tiga hr ni terguna lak)

bakar ikut turn ekkk.... nyum2...

tak lengkap klu takder coleslaw ni...

apa pun sgt best sbb kami buat bakar2 ni tak plan pun dr awal. mula2 hr sebelum nya si dia ajak gi ulu yam bawak anak2... tp bila dia bgn je leh lak dia buat muka tak bersalah ajak buat bbq. so apa lagi kita setuju jelah kan....gi econsave(paling dekat) sgtlah 'save' budget...terbang rm150 duit dia kena pau jajan, choc calcium lagi hhahaha....

elok je kuar dr econsave, hujan turun dgn selebatnya siap ribut. habis gerai2 tepi jln sume rosak diterbangkan oleh angin yg kuat. kitaorg gi gak umah mak dia....adik beradik dia sume dah standby...kitaorg bbq bawah atap tepi rumah hhehehehe....

senja tu habis sume kitaorg bedal makan...masuk rumah lepak tgk tv cita apa celop raya...sekali tetiba dgr si dia request nasi goreng nenas....mak mertua dah bg hint suruh gi masak...abg dia siap gi kebun cari nenas fresh dr ladang muahahah...apa lg...masak lerrrr....tuk dia jelah. daku tak lrt nak mkn dah...ntah apa rasa. tgk habis, sedaplah tu kot. heheheh...

Selamat Hari Malaysia.... daku bangga jadi rakyat Malaysia...cuti hari malaysia yg best!

Wednesday, September 12, 2012

Raya @ Umah Kita...untuk Kita-Kita Ajeeee....

Ni kira 1st time wat open house tuk famili. Hehehehe... Almaklumlah kan...dah pindah masuk rumah yg agak selesa sikit...ruangtamu tuh agak luas cikit berbanding rumah lama. So selesalah tetamu yg hadir. Kami pentingkan keselesaan org yg dtg. sian pulak klu berhimpit2 kan...tu yg rumah lama tak penah wat makan2, kenduri kendara. Alasan! hhahaha takkk....tul lah. Mcm umah dulu jiran sebelah buat makan2 depan rumah kami...kami yg tak selesa nak kuar masuk rumah. So kami pun tak naklah ikut jejak langkah jiran yg tak pk kan perasaan jiran2 lain kan kan kannnn....

Walaupunnnnnnn rumah sekrg tak se gah rumah korg2 kan...tak secantik dan sebesar rumah2 korg kan...tp ros tetap syukur ada tempat yg selesa tuk kami berempat berteduh. Yang penting rumah sentiasa kemas, teratur dan bersih lebih penting drpd rumah besar kegabak tp tak terurus...(mekasih kat en asben yg selalu pastikan rumah bersih) <tp dtg penyakit M dia...dia join anak berdua tuh sepahkan umah huhuhuh

Jangan rumah besar2...nnt riak hahhaha


sian...anak buah ku sorg ni juling2kan mata dia

Okay2...ni nak cite raya ke nak cite pasai umah huuhuhuh... Menu aritu wat paling simple...mee bandung. Memandangkan sume famili dah singgah umah kakak dulu, baru dtg rumah ros, jd ros pk dorg mungkin dah kenyang... tp.... ekekekekek... 6 paket mee licin bersama 2 kuali kuah mee bandung. 2 paket ayam goreng pun turut terkorban dlm perut2 mereka...

 Jurugambar profesional tgh layan tetamu, jd ni jelah gambar yg ada
Masa ni tgh kelam kabut...sume lom ready lg, dorg dah serbu

Disebabkan ada yg tak penah tgk rumah ros, tak penah tgk dinding damask tuh, jd banyaklah soalan2 kena jawab. "eh camner buat ni".... "ni pakai apa"... dan paling haru time tuh gak kena cite camner nak wat step by step! hhahahaha
Dinding damask yg cantek kan...puji jelah sendiri...takder org nak puji kan kan :p

Yang budak-budak kecik sume sibukkan diri dlm bilik rafiq ngan ecah. seronok dorg mengerjakan bilik rafiq.
Mmg jenuhlah papa dia kemas balik lepas tuh hahahaha..

Habislah bilik raffiq mamaaaa!!... takper rafiq, nnt 'mama' kemas balik ek

 Ecah lak sibuk packing baju nak ikut mummy dia balik. waduh2...anak sorg ni...


Masih tak cukup ruang, still ada yg terpaksa parking luar rumah hmmm.... sian dorg kan. nasib hujan, taklah panas luar tuh.








Mekasihlah sbb sudi singgah di rumah kami ni...

Wednesday, September 5, 2012

Raya @ Saujana Utama

Raya kedua adik beradik bersama abah ke rumah kakak pertama... ruginya rasa sbb tak dpt join dorg. Sbbnyaaaa... ros tgh sibuk menyediakan hidangan utk dorg dtg pd petangnya nnt. Rumah ros ngan kakak ni tak lah jauh...dekat je...tp mcm jauh gak lah hehhehe....

Nampak dekat tp jauh huuhuh... kekdg mcm berdalih2 memasing nak singgah. Takpelah...sekurgnya ada kakak ros yg dok dekat ngan ros kat sini. Tak lah rasa terpinggir sgt hhahaha....

Layan gambar raya ke2









Hmmm... takut itu dtg merentap jiwa!

Beberapa hari je lagi nak raya...tiba-tiba dapat khabar abah masuk spital. Rasa mcm nak tercabut nyawa dgr. Dah lah kebelakangan ni abah asyik mimpi arwah mak...

Drive selajunya ke GH. Mmg pk dah JPJ ngan polis wat road block. Saman pun saman laaaa....tak pk apa dahhh....klu polis tahan masa tuh klu jenis takder belas kasihan tak tahulah kan...sbb tgh menangis sakan masa tuh.

Sampai GH tgk keadaan abah mcm ok. Lega sikit tgk dia dah stabil. Dlm hati tuh mmg banyak2 doa...panjangkah umur abah... mak baru jer pergi kan....

Lusanya abah kuar wad. Raya tu kami bersama2 dia...


oK Ok jOM bOrAk rAyA!

org dah nak habis raya, kita baru tergedek2 masukkan gambor raya kan...layan jelah...

Raya pertama seperti post seblm ni yg ros katakan kami adik beradik beraya di rumah arwah mak. Raya terakhir kami sume bersama di rumah ini. Lepas ni tiada dah rumah ni lagi....Sedih tu mmg lah sedih kan...tp nak wat camner. Rumah ni menggamit seribu satu kenangan bersama mak. Dah mula dah air mata nak menitik...

Antara picture2 raya di rumah arwah...














kami beraya dgn tawa dan senyuman tapi tangisan di dalam hati....



Monday, August 27, 2012

Citer-citer tentang RAYA (korunk ingat korunk je beraya???)
Al Fatihah buat arwah mak tersayang. Yang selalu diingati, dikenang dan dirindui
Semoga rohmu dicucuri rahmatNya.

Raya tahun ini tanpa emak...memang sesuatu yang tidak terduga. Seperti tahun-tahun lepas aku sentiasa fikirkan masih ada lagi bersama dia untuk tahun-tahun mendatang. Tidak sangka secepat ini dia pergi. 30 Januari 2012 memang tarikh yg cukup merentap hati kami sekeluarga.

Tidak seperti tahun-tahun sudah...pagi2 raya hati dah tak keruan nak cepat2 sampai rumah mak. takut mak berkecil hati lambat beraya dengan dia. Tapi tahun ni terasa berat sangat melangkah ke rumah mak untuk menyambut raya bersama-sama kakak yang lain. Tapi bila teringatkan abah yang setia menunggu kami, perjalanan seaakan laju menuju ke Keramat. Walaupun hujan lebat membasahi bumi.

Sampai di sana mmg tidak ketemu bayangan yg dirindui...Hati sedikit terusik, tetapi kakak2 dan anak buah yg ada membuatkan kemeriahan raya mula menjelma. Bila saje hujan mulai reda tanpa berlengah kami ke pusara arwah. Ada yg berjalan kaki, berkereta dan yg menaiki motorsikal. Semuanya dgn satu niat untuk ziarahi pusara emak dihari raya ini. Sebulan tidak ke sana di bulan Ramadhan. Abah juga turut serta. Alunan bacaan Yassin oleh kami dan harapan kami, doa kami sampai pada arwah. 

Kembali ke rumah seperti biasa berbual-bual, merancang untuk hari esoknya...rumah siapa yang akan terjah nanti...

Petang terasa sedikit bosan bila anak2 buah dan anak2 ros pergi beraya rumah saudara. Seperti tahun lepas ajak asben ke Old Town White Coffe. Minta dia belanja hazelnut blend. Baru terasa keasyikan raya hhehehehe...Lepak sekejap di taman Jusco Au2 kemudian pulang ke rumah bila kakak2 dah komen kat FB suruh balik hhehehe..tgkk...klu tak caya

Tak sempat dating lama-lama tauuu.. dorg jeles ar nihhhh...

Jadi plan esoknya raya kedua ialah terjah rumah mori dan rumah daku diterjah pula selepas itu. Menu masa tuh mmg terpk mee bandung sudah. kan dorang dah makan kat umah mori ekekekeke....

esoklah upload story pasal raya ke2. 

Dan gambar raya pertama kami...
merah tak sofa kami hhahaha pilihan si dia! sofa bau kedai! ada lagi sebijik kat sebelahnya.Sofa bed. gantikan sofa bed lama yg masih cantek tp terlalu besar. Tp rasa ralat pulak sbb sofa bed yg baru ni kecik tak leh santai2 gedik dengan si dia atas sofa ni masa tgk TV. Jadinya dia di sana, ku di sana lagi satu huwaawwaawa dah tak romantik...hukk hukk.


Thursday, July 26, 2012


Kosong...kosong...kosong...

Kaki tetiba terasa ingin naik ke bilik arwah... melangkah anak tangga satu persatu...berat..tapi hati memberontak ingin ke atas. Rasa hiba mula menyelubungi diri... Katil yang biasanya arwah selalu rapikan untuk anak2 dia yang dtg bermalam di situ dah tiada... di katil itulah aku selalu duduk mengadap bilik arwah sambil berborak2 dgn arwah yg berada dlm biliknya... Nak masuk bilik arwah dah terkunci kemas...terdiri di sudut memerhatikan segenap penjuru....kosong.....terasa kosong... kaki lemah menuruni anak tangga....


Itulah hari pertama ramadhan, semasa berbuka puasa di rumah Arwah mak. 

Hmmm.. mungkin ni puasa yang terakhir kami berkumpul adik beradik di sini. Sebelumnya masa nak datang tu hati mmg berat sgt. Tp bila pikirkan...ni je masa nak jumpa adik beradik yg dah lama tak kumpul ramai-ramai...hati terus membuak2 nak datang. 

Sempat lagi buat red velvet cake untuk hidangan berbuka puasa. Krim agak masam maklumlah tengah berpuasa...tp alhamdullilah...habis licin kek. 

Sampai2 di rumah arwah seperti tercari-cari mak...tiba2 mcm tersedar dia dah tiada. Kaki terus melangkah masuk...duduk di ruang halaman tempat mak selalu duduk tgk cucu-cucu dia bermain di laman. Mcm cacing kepanasan...rasa tak sedap hati..tak selesa..terus bangun melangkah ke rumah kakak ipar...jumpa abah di sana...ajak abah ke rumah mak untuk berbuka puasa...nak masuk waktu dah ni.. Bila abah ada, abang2 ipar mula berbual mesra dgn abah...terasa sedikit kecerian di situ...

Azan berkumandang...seteguk air penghilang dahaga... banyaknya lauk...tp mmg biasa keadaan mcm ni kalau ada jamuan di rumah arwah... klu tak memasing masak bawak dtg, kami order katering. Kali ni masak lemak daging salai, ayam goreng rempah, sambal udang petai, sup ikan merah, sambal belacan dan ulaman menjadi hidangan kami... semuanya lauk kegemaran arwah.

Selesai berbuka pinjam rumah kakak ipar untuk solat maghrib, memandangkan rumah mak penuh bilik sume dgn kakak2 yg solat...Kemudian setelah dirikan solat, kembali ke rumah mak dan berbual2 dgn kakak2. Semuanya nampak gembira jumpa sesama sendiri...seronok agaknya bualkan mcm-mcm hal...tp jauh di sudut hati masing2 tersedu menahan tangisan. Jangan sorang mulakan...nnt akhirnya sume akan join menangis...Sian arwah...mungkin dia datang mlm tu...klu tgk anak2 dia nangis mesti dia sedih. Jadi semuanya menahan hati.

Kami rindukan mak... Al Fatihah buat mak tersayang


Saturday, June 16, 2012

Shopping Raya

Ekekekekke.... ni bukanlah gambar shopping raya tahun ni. Tapi tahun lepas. Heheheh....saja imbau kembali saat ecah cari baju dia. Biasanya ecah ni kira untung lah kan, sbb dia ada mummy aka kakak ros. Jadi time raya ecah konpem dpt extra baju raya sbb mummy dia bawak gi shopping. Kekdg tuh kami tak yah dah beli baju raya ecah, klu beli pun baju kurung je.

Leh ar budget baju ecah bg kat raffiq. Almaklumlah, anak buah laki tak ramai... jd baju turun menurun tuh tak sampai kat raffiq. jd rafiq ni kebanyakan baju dia sume fresh beli baru. Mcm ecah, dia ada pupu setahun atas dia...jadi baju2 sepupu dia sume bg kat dia. Alamari pun dah sendat. Ni kena kuarkan gaun2 yg kecik nak bg kat pupu bawah setahun dr dia lak... Pusing2 situ jugak hheheheh... Apa lah salahnya kan...ahli keluarga sendiri gak... bukan org luar pun.

Pasal ecah ni last year raya ada satu baju yg mummy dia belikan, besau... mcm tak kena je kat badan dia...
Mcm tak sesuaikan ngan dia... dgn nampak ketiaknyaaa.... jadi mama ngan mummy dia gi balik ke Poney Jusco Wangsa Maju. Suruhlah si kecik ni pilih sendiri baju apa dia nak huhuuhh...Haaa tgklah keletah dia kann... huru hara 
pilih pun cerewet...

baju ni dia nak tp ros tgk mcm tak lawo je hehhehe

suruh dia letak alik...

tak puas hati gak tuhhh...

cari kaler oren lakkkkkkk

haaa baju baby pun dia sibuk...

Banyak lg gambar...tp lebih kurg sama je...cuma dia tgk dr satu ke satu baju2 yg org tuh gantung huhuhu...
Inilah dia... klu bab shopping no.1... Aritu bawak gi beli menan pun sama... penuh sebakul dia ambik. Ada makcik tuh jeling je tgk....Nak wat camner...sekali sekala...

Beza ar dr raffiq. raffiq klu beli menan...klu dia kata nak beli bumble be... benda tuhlah yg dia cari, ambik gi kaunter terus. Mcm ecah ni fuhhhh...budget kena tinggi klu nak bawak dia beli brg... satu kedailah dia nakkkk....

Oklah...tak lama lg nak bwk dorg shopping lagi. tuk raya nnt...ngan nak cari menan, buku2... Jadi papa kena standby lah yeee....






















Recommended Post Slide Out For Blogger
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...