Saturday, January 28, 2012

Jalan-Jalan Pantai Remis










Home Deco - Part 2

gambar yg atas tuh gambar sebelum di cat. Actually almari laci ni milik kakak ros. masa tuh dia tgh study lagi. sekolah menengah... sekrg anak sulong dia pun dah masuk universiti.... cer korg kira dah brape tahun almari ni. Dr kakak... masa tuh masih warna kayu asal. warna coklat. pastu pas kat abang. Abang lak terlebih kretip... di cat nya kaler kuning cair pastu letak corak2 tuh. mcm gambar atas tu. 

Bila abg pindah, almari tuh ros pakai. masa tuh masih dok serumah dgn kakak sorg lg tuh. bila dah kawen, ros angkut almari ni letak kat umah kami. Dah jd hak milik tetap kan....so ros cat kaler putih...letak sticker bunga2 tuh..... Cantikkkk sgt bila dah cat. 

Tapi..... ada tapi tuuuu.... si ecah ni gatai lah tgn dia. Gi cabutnya sticker2 tuh. Jadinya dgn cat2 tuh sekali tertanggal. buruk jadinya. Mama dah jadi ijau masa tuh... terus cabut sume sticker, beli cat putih lain, cat lagi....

sekrg almari ni dlm bilik bila pindah rumah baru. operasi mengecat sedang di jalankan. nak tukar kaler almari ni. Tukar kaler apa....tu nnt kita sesama tgk apa jadi ekkkk....

chaaauuuuu!!!! babaiiii....

Saturday, January 21, 2012

Happy Chinese New Year !!

crd to bestclipartblog.com

Org len beraya, aku yg beriya2 kan.... kata 1 Malaysia hehehehe ko raya aku pun raya... tp syok cuti raya je kan... Raya cina je mesti ada limau manderin tuh kan... makan bagai nak rak... habuannya batuk 4 hari dah ni...siap semput huhuuhuh...

cuti raya start 22hb-26hb Februari. Misi mengemas rumah akan dijalankan. Harap2 menjadilahhhh....

apa pun nak wish kat sume member2 cina...Selamat Tahun Baru... dan special wish to my Abah... Happy New Year Abah.... hheheheh
abah sy....

pssssssssttt bos tanya "balik kg lah cuti ni" ku jawab "BOS!! SAYA HARI2 BALIK KAMPUNG" muahahahahah tp windu nak balik kampung keramat huwawawaaaaaa!!!

Thursday, January 19, 2012

Masa Tuk Sekolahhh...

Hukkk hukk anak kami dah besar. Dah start tadika. Kitaorg masukkan dia kat Tadika Sri Mutiara Intelek Mentossori... Puncak Alam. Layan pict...yg penting dia suke skool situ. 1st day senyum je

tadaaaaa... baju sekolah tak dpt lg sbb lom daftar

daftar je dpt baju. bau kedai lah rafiqqqq.... cakkk comelnya dia pakai uniform
blue pink lagikkk... senyum je dia. senang sikit hati nak tinggalkan dia. 
hantar terus balik. takdernya nak tunggu2 kat situ.
Raffiq gud boy...

bekal hari2... walaupun skool sediakan makanan, takut tak cukup
klu tak wat bekal, dia tak mo masuk kelas. hadehhh

malam kena siapkan homework dulu
mama dia siap tertido2 tunggu dia buat. 
nak buatkan, cikgu dah warning awal2
dlm msg book tak leh wat kan keja anak

Mama harap raffiq blajar sungguh2...nnt jadi anak yg berguna tuk agama, keluarga, bangsa dan negara....
HOME DECO -- part 1

Wahhhh lamanya tak jenguk rumah ni... tp sekrg nak cite pasal rumah yg baru pindah. Mula2 mcm ralat je nak pindah jauh2 nun. Tp bila pk rumah yg dok dulu tuh dgn berebut2 parking... bayangkan...baru pukul 8pm parking dah penuh. siap double parking lagik. stressss....

Tambah dgn ada pakcik tua kaki skodeng bila keluar dari bilik air. Rasa mcm nak hampuk2 je pakcik tuh kan. Dgn beberapa lagi keadaan yg tidak menyelesakan kami sekeluarga...kitaorg pun pakat pindah. Jauh pun jauhlahhh... janji bahgia, aman damai.

Nak pindah pun satu hal... mula lah pk sapa nak jaga anak...jaga hati mak lg. Mak tau je nak pindah muka dah mencebik. Alahaiiii...bila ditambah pula dgn berita yg menyedihkan hati...mak hidap kanser tiroid...mcm tak kena je nak pindah time2 ni. tp tak leh wat per...notis kuar rumah dah diberitahu pd tuan rumah. So, nak tak nak kenalah pindah jugak.(update:mak dah pergi menghadap Illahi...tak sempat dtg tgk rumah ros. sedih sgt :( .... tp sume kuasa Yg Maha Esa )

Bila masuk rumah baru...

Haduhhhh..... tu je ayat pertama kuar. Tau naper.... tgk pict bawah ni
rumah ni sebelah biru, sebelah merah hhahahahah.... takper2...dlm pala dah mmg tau nak kena cat satu rumah.

Sesi mengecat bermula

Mmg dah lama pk nak wat corak mcm ni. Ni namanya corak Damask. Dan teknik ni pula dipanggil teknik Stencil. Nak tau camner cara teknik tu, search je kat youtube....Layan antara picture2 cara nak cat wall rumah ni...


ni caranya guna roller cat yg kecik tuh...atas plastik yg dah diukir dgn sebarang corak

seeeeeee.... ingat keja senang ke... mana nak tgk lurus ke idak, 
tampal plastik naik tangga, turun balik, ambik cat kena naik balik...
tu belum masa tampal bila turun tgk senget. kena naik adjust balik huwaaaaa

satu keja yg cukup teliti. walaupun ada suis...pakar ros (my asben lorr)
bukak box tu dan kita pun ngecat lorrr...
tu diaaaa... jgn dia reti bukak, tak reti pasang udah ler... 
tp taklah...dia pro, lampu kipas sume dia yg kerjakan...


apa yg leceh bila buat ni dia ada comot2 sikit. jenuhlah nak touch up semula

ni penghujung dinding...so kira leh tarik nafaslah dah siap hehhehe...

Apa yg memenatkan...bila keja2 ngecat corak ni, hanya ros sorg jer yg leh wat. yg len tak brani dan tak tau wat. Asben offer nak buat tp tgk dia tersengih2...ku tak mau ambik risiko. karang pokok krismas yg di lukisnya huhuhuhu....

Bila dah siap..
cantik kan bila dah penuh hehhehe
kaler tu bukan hitam tau. tp kelabu pekat heheheh...




tu diaaaaa.... jadi tmpt background tuk ambik gambar...
kalau lepas ni byk pict berlatar belakangkan wall rumah ni...ku mmg sengaja bikin
korang jeles hahhahaha... oittt buat susah2 mestilah mau tayang..korang ada????
ishkkk riak lakkk. Tak baikk.... dosa2...

Sisipan...
Korang tau tak... mmg ros teringin sgt nak lampu yg ada bling2 gantung kat atas. So dah alang2 konsep rumah tuh 'Eclectic' mmg kena cari gak lampu ala2 konsep gitu... ala2 corak damask nih. 
haaaaa... lawa tak lampu tuh. Mmg teringin sgt nak lampu mcm tu.
Ada kaler putih yg lawa sgt. Tp cer pkkk...klu putih nak nampak apa???
psssttt klu mata korg tajamkan, cuba teka menatang apa warna merah atas tuh.
terselit kat celah2 lampu tuh...
tak soh penat2 pk lah... tu patung angry bird. Papa dorg letak situ. heheheh
layan jelah. 

Rumah ni 80% siap. Langsir lum beli yg tebal. transparent mcm ni payah...Cermin jenis nampak clear dlm. So tunggu sikit masa, tak sempat nak gi nagoya huhuuh... Kita ada day bed...tapi tilam tuh lum beli sarung dia... Tu pun sikit masa nnt kita buat, kita tepek kat blog ni.

Frame2 pun lum gantung. Ada yang nak kena spray tukar kaler lain. tgklah raya cina ni cuti panjang. leh lah wat sume tuh. Ada yg kita nak wat frame sendiri mcm kat bawah ni... tp tgklah...klu ada mood
unik kan...
cepat2... sapa nak sponsor TV??? TV sekrg dah buat kabinet ku mendap huhuhuhh...

korang yg nak deco rumah...leh lah tgk dan ambik idea kat http://www.houzz.com/ mcm2 konsep ada...dan sgt2 cantik.

Wokeyyyylahhhh....sambung next time deco rumah ni.










Recommended Post Slide Out For Blogger
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...