Friday, October 21, 2011

Masak Apa Malam Ni ekkkk???

korang yg status isteri2 org ni mesti selalu time tgh wat keja pk nak masak apa balik nnt kan. Sat2 barang tak cukup kena singgah kedai lak... pastu balik dah mcm lipas kudung kat dapur. Nasiblah dapur tuh kecik. Klu dapur tuh besar mcm master chef tuh mau nya kurus terus dok lari sana sini.

Kat opis mcm2 pk nak masak itu ini...tp kekdg sampai rumah lain pulak yg di masak hehhehe biasalah tuh. Kekdg sbb bahan tak cukup. Kekdg selera tetiba tukar otw alik keja. Dan kekdg atas permintaan en suami.

Cop...copp... kita bukanlah nak tepek menu hari ni ke atau apa. Just nak kongsi bestnya hidup ini tak perlu jadi sebahagian drpd isteri2 yg kena balik masak ekekekeke... Jgn marah tau. Bukan ros tak tau masak...ckp apa jer nak masak, konpem leh masak. Google jer resepi kannnn hheheheh....Bukan nak kata malas masak... suke dan rajin sgt masak. Kalau nak tahu ros mmg suke cuba masakan atau menu baru... Tapi masa tak mengizinkan. Di tambah lak asben jenis tak suka gopoh2 keja kat dapur, lintang pungkang ngan asap masak2 lagi....hhehehe jadi balik keja singgah kedai makan. Heeheheh...Seronok kannnn.... hari2 makan kat kedai.

Daripada mencuba masak resepi baru, tukar kepada mencuba menu baru kat kedai ni hehhehe....Orang kat kedai ni pun dah kenal kitaorg. Takpe...yg penting sodap! Semlm mkn bihun goreng cendawan, hari ni nak try apa lak eh muahahahaha....Lagipun asben kata makan kat kedai sama je klu beli brg masak kat umah. So green lite from Mr Husband. Thank you sayang!

So mlm ni ai nak makannnn..... mcm nak beli benjo special je hheheheh cer pk camner rupa BENJO SPECIAL ngehhh ngehh ngehhhh

Wednesday, October 19, 2011

Macaron....Vs Cookies

Sekrg org sibuk order macaron. Nak order tp mcm rasa nak buat sendiri je...Tapiiii.....
Jom layan cite semlm...

Berangan nak buat macaron secantik akak ni punya.
sapa nak order leh ar bukak FB akak ni...

Semlm try buat... mula2 pk camner nak ayak serbuk badam ni. sbb nampak lembap...dah panggang dulu pun tak jalan gak. so belasah jerlah masukkan dan mix sampai dia halus....dan hasilnyaaaaaaa!!!! halus cairlah macaron ku. bila bakar dia jadi mcmmmm.... alahhh malas nak cite. tgh down nih hhahahahh. Sabtu nnt nak cuba lagi... tp pastikan dgn sokongan org tersayang tiga2 sekali. Semlm dua beradik tu yg ecah ngan raffiq jer yg dok tunggu mama dorg siapkan macaron. Papa dia bantai tido. Tak aci sungguh tau!. Nnt sabtu kena dok sebelah kita buat macaron ni. bg support sikitlah kan. Nak guna pom pom mcm cheerleaders tuh pun dialukan miahaahhaha....
hahahah ni lah macaron yg tak jadi tuh. Sadiskan....ingat murah ke bahan2
dgn letrik lagi...last2 buang ke tong sampah!

Down punya pasal, terus buat krim tuk biskut. Sekurangnya adalah jugak hasil malam tadi kan....Cam biasa...raffiq ngan ecah test kata sodap mama!.. ok lulus! heheheheh




ni pun bulat2 mcm macaron kan hhahahaa... Biskut Almond with Coffee Cream

Wednesday, October 12, 2011

Rania's Cookies

Sekrg dah giler wat biskut lak. seronok tgk rafiq ngan ecah suke makan biskut choc chip tuh. Rangup sangat.. Jadi ros pun buat keputusan nak promosi biskut ni. Ingat nak upload dlm blog bisnes kronlineshop nih tp blog tu sedang di upgrade kan jadi lebih tersusun. so layan promosi kat sini dulu lah ek.

Ros letak dlm balang2 nih...satu balang lebih kurg 100g lebih lah...  Klu nak wat gift ke, saja2 makan ke...leh lah beli ye. Klu nak order sekali byk pun leh... tp seminggu awal ye.








Tuesday, October 11, 2011

Oh Tidakkkkkk!!! Overweight!!!

Dah prasan dah, pas raya tuh syok je mkn mcm tak hingat dunia kan. pastu pagi jer mesti beli nasi lemak+udang merah...sekrg hamek kooo.... dah naik berkg2 dah. Semlm timbang2, check BMI ros semlm walllllllaaaaaaweiiii!!! overweight sudah!. kena turun 4kg tuk capat normal weight. So apa lagi...tgh pk nak amalkan diet cara mcm mana.... 

Diet mengikut Golongan Darah

"Diet berdasarkan golongan darah pertama kali diperkenalkan oleh Dr. Peter J.D Adamo yang menjalankan penelitian pada setiap jenis darah yang menunjukkan kesan fisiologi berlaku terhadap lektin yang masuk dalam tubuh badan."

Jadi ros punya darah 'A' diet yg disarankan


Dr. Peter J.D'Adamo dalam bukunya menyarankan pemilik jenis darah A mengambil diet vegetarian dengan pengambilan makanan yang mengandungi lektin yang sedikit.
Ini kerana jika kandungan lektin diambil dalam kuantiti yang banyak akan mengakibatkan masalah perut. Menurut beliau lagi, golongan individu yang memiliki jenis darah A menghasilkan kandungan lendir lebih banyak berbanding jenis darah lain.
Keadaan ini menimbulkan risiko terhadap jenis penyakit jenis alahan seperti asma, infeksi telinga dan gangguan pada saluran pernafasan. Selain itu sumber makanan berasaskan haiwan seperti ikan dan ayam boleh diambil tetapi dalam kuantiti yang terbatas.
Individu dengan jenis darah ini juga dianjurkan mengambil susu yang telah melalui proses penapaian seperti susu masam, krim tanpa lemak, keju alami, telur dari jenis organik atau ayam kampung (dalam jumlah terbatas), lemak (dalam jumlah terbatas, kekacang dan bijirin dan susu kacang soya.
Individu darah jenis ini perlu mengambil sayur-sayuran dan buah-buahan dalam kuantiti yang banyak.
Makanan yang harus dihindarkan adalah hidangan laut berwarna putih seperti ikan siakap putih, cumi-cumi, daging lembu, daging salai, susu, keju hasil olahan industri, kacang merah, roti, kuih-muih, kek, kentang, mangga, betik, jeruk, pisang, minyak jagung dan minyak kacang tanah.
Ciri khas individu jenis darah A:
  • Memiliki sistem pencernaan yang sensitif
  • Perlu menghindari makanan yang daripada produk susu dan daging
  • Dianjurkan menjadi vegetarian atau mengambil makanan berkadar karbohidrat tinggi, namun rendah lemak
  • Mengurangkan stres dengan bermeditasi, atau berolahraga
  • Cukup beristirehat
Menu diet yang dianjurkan:
Sarapan: Air putih dicampur jus limau nipis dan oat
Snek: Jus anggur / kopi
Makan Tengah Hari: Salad dan roti gandum satu potong serta teh herba
Snek: Kuih beras dua potong dan teh hijau
Makan Malam: Pasta tanpa daging campur brokoli, yoghurt dan teh herba

Hadeh.... mcm sume tak leh mkn jer hahhaha... klu korg nak tgk korgnya diet leh tgk kat sini iluvislam-diet .
Cara kedua Diet Atkins
Apakah itu?
Diet Atkins bisa dibilang sebagai diet rendah karbohidrat tinggi protein yang paling populer. Diet ini pertama kali diluncurkan oleh Dr. Robert C. Atkins yang juga seorang kardiolog, di awal tahun 70-an. Belakangan memang banyak pro dan kontra yang berkembang tentang keamanan diet tersebut, namun tak sedikit orang yang tetap mencobanya. Teori diet Atkins mengatakan bahwa dengan meningkatkan konsumsi makanan yang mengandung protein dan tidak makan karbohidrat sama sekali Selama 2 minggu pertama, tubuh akan membangun ketosis, keadaan dimana tubuh menggunakan lemak sebagai bahan bakar.

Lebih lanjut korang leh tgk kat sini Saya Tak Nak Gemuk

Okay.... dah puas baca? ada semangat nak join ros turun berat? hahahaha korg jgnlah hangat2 taik ayam kannnnnnn....suke kan mcm tuh. ok sorylah, ros bukan tak berminat dua cara ni, tapi tau lah dugaan ni besar bila terpaksa menahan perut dr mkn makanan fav kita. lelagi KFC kan, Mekdi lagikkk...walaupun ada isu KFC yg budak2 letak ayam kat kasut tuh, daku still jengah KFC gak hahaha...SO...diet cara sendiri lah. ikut cikit kedua2 diet di atas. dan yg penting, senaman ros akan buat. Tak mo tahan perut jer... sampai bila pun tak kurus kannnnnnn.....Nak mkn leh...tp biar berpada. Ros akan teruskan rutin pagi makan sedikit nasi/roti.. lunch mkn buah dan dinner makan sup/tomyam kat roundabout corner. kat tepi jusco AU2. Naper ros suke situ sbb makcik kedai ni kira sporting lah sbb kenal kitaorg kan. tambahan ecah ni jenis tak reti duk diam. nak lari sana sini pun tak per sbb kedai ni meja dia jarak2 dan agak selesa nak gerak sana sini. so berlarian lah anak ros berdua tuh men kejar2. Dan sup atau tom yam dia mmg perghhhhhhh!!!! sedap!. tanpa nasi ye mkn malam hehehe. pastu asben suke maggie seafood dia. rafiq pun suke. mmg sodap! dan biasalah, klu tak nak buncit, jgn minum berAIS...so ros ambik teh o suam je. raffiq pun sama join mama dia. raffiq ckp "Raffiq dah tua kan mama, tu sbb minum teh o" hahhahaah belasah jerlah raffiq, awak tuh lelah, mana leh minum ais. Ecah tak leh nak larang, dia mmg kaki nescafe ais mcm papa dia huhuuhuh

Dah2... tak mo merapu kerapu. pagi td ambik 2 keping roti dan 2 biji telur rebus. kenyang sampai sekrg. peaceeeeeeeeee!!! Lunch nnt tunggu nyonya jual buah sampai hhehhe mangga/jambu atau tembikai hehheh.

Yang tengah berdiet tuh, dietlah secara sihat ye. jgn sampai gastrik...dan jgn tak makan sume makanan yg enak2 tuh, rugiiiiiiii..... dah sakit nnt apa pun tak leh makan...apa pun takbleyyyy

chawwwwww! Assalamualaikum

Saturday, October 8, 2011

Angry Bird In Pinkkkkkk!!!

Alaaaaa... walaupun ros tak baper layan game angry birds ni, tp ros tau lah kaler2 birds dlm games tu kannnnnn... sekrg tgh hangat burung2 nih so layan kan ajerlah... Wat kek semlm nak tukau kaler dia jd lembut ayu sikit...

Tadaaaaaaaa.... Angry Bird kaler pink. Santek kan kaler dia. Moist cake. siap reben lagik. Kita bg dia nama MeryBird hahahahaha.... Bulu mata dia lentik habis ooooo....ada yg tergoda tak hahhahaa....







Recommended Post Slide Out For Blogger
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...